Nutriție
Obezitatea în zilele noastre continuă să fie subapreciată ca gravitate și este considerată deseori factor de reflectare a bunăstării nicidecum ca boala gravă. Tratamentul obezității este anevoios de cele mai multe ori; el trebuie să înceapă cât mai de timpuriu și să includă toate armele posibile ca să poată crește prognosticul de reușită. Cea mai frecventă cauză a obezității este excesul caloric, prea puțini pacienți au ca origine vreo disfuncție metabolică pură. Cel mai adesea lucrurile se succed așa încât disfuncțiile metabolice apar ca urmare a exceselor calorice și de compoziție alimentră.
Instrumentul terapeutic cel mai sănătos este, fară îndoială, regimul alimentar. Încurajarea tratamentelor medicamentoase și, mai nou, chirurgicale, îndeamnă aproape întotdeauna la indisciplina alimentară- tocmai aceea care stă la originea obezității.
Ordonare
În AXIS, cea mai mare aplecare în conducerea unei terapii dietetice este asupra conduitei igieno-dietetice.
- Întotdeauna orar de masă.
- Întotdeauna orar de somn.
- Aportul de apă trebuie sa fie de 5 % din masa corporală pe zi.
- Nutrienții sunt vindecători, masa e tratament.
Știința
Pentru succesul terapeutic, conținutul în principii alimentare al unui regim alimentar ia in calcul particularitățile fiecărui pacient și a fiecărei boli în parte.
- Trăim cu 12 ani mai mult dacă reducem consumul de grăsimi de origine animală.
- Scade cu 45% riscul de cancer dacă creștem consumul de fructe și legume.
Indicatii: afecțiuni tumorale, colite, ulcere, dispepsii, tulburari nervoase digestive, boli de inimă, hipertensiune, diabet, boli ale ficatului, litiaza renală si biliară, hiperuricemie, insomnie,