AeroCrioTerapie
AeroCrioTerapia (ACT) este o metodă ce constă în răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului, în mediu gazos. Crioterapia se pliază perfect pe metodele de îngrijire propuse de fizioterapeut. Ședintele de crioterapie produc rezultate vizibile imediat. În cazul traumatismelor, efectul analgezic și antiinflamator o propune ca terapie la sportivi înainte de concurs pentru creșterea performanței. În plus, expunerea corpului la temperaturi scăzute are efect rapid de recuperare după efort.
Criosauna este cea mai rapida si eficienta metoda de reducere a greutatii corporale. O sedinta de 3 minute de expunere în criosauna poate arde pana la 1200 kcal in 24 ore. După o serie de 20–30 proceduri, dacă aerocrioterapia este ascociată cu o dieta rationala si bine echilibrata caloric, rezultatele pot fi spectaculoase.
Organism puternic și imunorezistent
Imunostimulator excelent. Indicat în prevenirea bolilor respiratorii, a gripei și racelilor.
- Elimină stressul și oboseala de orice fel.
- Amelioreaza si trateaza starile depresive si anxioase.
- Îmbunatațește funcțiile sexuale; stimuleaza secretia de endorfine („hormonul fericirii’’).
- Redă fermitate pielii, întinerind-o; tratează bolile de piele - psoriazis, acnee, riduri, vergeturi, celulita.
- Excelentă în refacerea organismului dupa efort.
- Îmbunătățește circulatia sangvină prin succesiunea vasoconstricție-vasodilatație.
Mecanismele sanogenetice ale ACT se bazează pe efectele anestezice, antiflogistice și spasmolitice.
Efectul se instaleaza prin inducerea de mecanisme variate care prin acțiunea lor depașesc organul stimulat, adică pielea, care într-adevar este singurul organ expus la frig.
- Viitorul aplicaţiilor ACT în medicina sportivă este radiant. Această metodă va face posibilă intensificarea antrenamentelor, reducerea riscului de traumatisme şi obţinerea de rezultate mai bune fără tulburarea homeostaziei.
- Examinările biologice ale sportivilor care au participat la programul de ACT în legătură cu regenerarea biologică au dovedit o creştere a ratei hormonilor de capacitate stimulată pentru a face un efort (de exemplu, testosteronul).
Mecanism: . La temperaturi externe scăzute, asociate cu răcirea suprafeței corpului, transportul de caldură din interior spre periferie este temperat în interesul menținerii temperaturii centrale, ceea ce este vital pentru organism. Prin urmare organismul controlează temperatura corpului si menține la +37°C tempertura centrală cu ajutorul impulsurilor de la receptorii pentru cald si rece distribuiți de-a lungul corpului, ca si a centrilor termoreglarii din hipotalamus. În mediu ostil al cilindrului de crioterapie, această reglare a temperaturii este pusă la grea încercare si, cu toate acestea, provocarea este trecută cu brio. Temperatura centrului corpului nu se modifică. Adaptarea organismului la stimuli reci este un mecanism important. Are, de asemenea, un efect sumativ, stimularea activității fiziologice la terapia prin frig fiind exponențială.